In de afgelopen jaren is er binnen de permacultuur meer aandacht gekomen voor de samenwerking tussen mensen onderling. Een interessante vraag is hoe methoden van permacultuur kunnen worden toegepast op menselijke systemen. Kunnen we de manier waarop we samenwerken en samenleven net zo ontwerpen als tuinen? En hoe gaat dat dan in zijn werk?
Vandaag de dag zien we dat in bijna alle geledingen van de samenleving de samenwerking tussen mensen onder druk staat. Wantrouwen lijkt steeds meer het leidende principe van de manier van organiseren te worden. Dat levert organisaties op waarvoor het niet prettig werken is. Het leidt tot verspilling van menselijk potentieel en motivatie. De vraag is hoe we vertrouwen weer als uitgangspunt van organiseren kunnen gaan nemen. Wat is er voor nodig om de meerwaarde van samenwerking ten volle te gaan benutten?
Als deelnemer aan de leerreis Sociale Permacultuur ga je samen met anderen actief met deze vragen aan de slag. We onderzoeken de sociale permacultuur vanuit verschillende invalshoeken. Uitgangspunt is uiteraard permacultuur. Dat betekent kort gezegd dat we zoveel mogelijk met de natuur meewerken. Toegepast in het sociale betekent het dat we organisaties willen die passen bij de (sociale) natuur van de mens. Daarom gaan we onderzoeken welke ontwerpprincipes gelden voor samenwerking tussen mensen. En we gaan op basis van deze principes een sociaal ontwerp maken.
Naast permacultuur (onder andere Looby Macnamara: Permacultuur in je Persoonlijke & Sociale leven) halen we inspiratie uit tradities die goed aansluiten bij permacultuur. Voorbeelden zijn:
– Scott Peck (A Different Drum);
– Frederic Laloux (Reinventing Organizations);
– Peter Block (The Abundant Community);
– Hans Wopereis (Het licht en de korenmaat).
Deelnemers aan de cursus kunnen hun eigen initiatief/ project als casus inbrengen.
Na afloop van de leerreis:
– heb je een beeld van wat sociale permacultuur inhoudt
– ben je bekend met de principes van sociale permacultuur en weet je hoe je deze succesvol kunt toepassen
– begrijp je het belang van sociaal ontwerp in verschillende contexten
– heb je handvatten aangereikt gekregen om in je eigen leven aan de slag te gaan met sociale permacultuur
Deze cursus geef ik samen met René Röell van Permacultuur Centrum Nederland. Kijk hier voor meer informatie en opgave.